Măriri, măriri, dar să știm și noi

Creșterile salariale sistematice în domeniul bugetar reprezintă fenomenul care a deschis, practic, Cutia Pandorei în instituțiile de stat. În contextul în care PSD se arată darnic cu buzunarele celor care pot mânui ștampila de vot, evident, toată lumea vrea o creștere, acolo, mai mare sau mai mică. Nu contează de ce, de unde, cum și dacă se poate, ci obligatoriu creștere să fie…  Acum, fiecare categorie profesională caută să demonstreze că ea este cea mai importantă, dar și cea mai oropsită.

Vestea bună este că România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o creştere economică de 5,6 la sută. Și nu este orice fel de creștere economică. Nu. Este cel mai mare avans al PIB din UE şi o creştere peste aşteptări (nici guvernanții nu se așteptau la acest procent). Într-adevăr, este o veste bună şi ar fi la fel de bună pentru toţi. Atâta tot că bucuria acestei informații este umbrită de unele realități triste, despre care… nu se prea vorbeşte. Una dintre ele este că sumele cheltuite la bugetul general s-au majorat, în același trimestru, cu peste 10 procente, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar acest lucru s-a întâmplat înainte de aplicarea viitoarelor majorări de pensii şi salarii, programate pentru cea de-a doua parte a anului.

O altă veste prostă, conform acelorași statistici, este că, odată salariile mărite, normal, a crescut și consumul în rândul populației. Astfel, mult trâmbițata creştere economică din primul trimestru se bazează, în mare parte, pe consum. Specialișii în economie mai spun că, o altă veste tristă pentru noi este creșterea datoriei externe a României, în primele trei luni ale anului, cu peste 800 de milioane de euro în urma majorării împrumuturilor pe termen scurt pe care le-a făcut statul.

Rezumând, creşterea economică este, fără îndoială, un fapt pozitiv, dar când mare parte din aceasta se bazează pe consum, cu bani din împrumuturi externe, pare-se că nu e o veste tocmai bună. Iar, prin analogie, dacă este o veste bună faptul că trăiești bine cu bani luați împrumut, și nu câștigați direct, atunci, da, putem spune că-i momentul să deschidem sticla de apă plată, să ne imaginăm că-i șampanie, să dăm pe gât câteva guri, și-apoi să spunem că ne-am îmbătat.

Ceea ce ar trebui să ne întristeze cel mai mult nu este neapărat faptul că ne furăm singuri căciula. Când creşterea economică se face sacrificând investiţiile prioritare, în special cele care ar trebui să aducă plus valoare economiei, atunci vorbim despre siguranța unui balon de săpun. Cine nu pricepe că investiţiile unui stat ar trebui făcute mai ales în infrastructură, adică în domeniul care asigură practic adevărata creştere economică pe termen lung, înseamnă că nu a înțeles absolut nimic din ultimii 27 de ani în care ne-am făcut singuri rău. Cu ștampila noastră…

One Thought to “Măriri, măriri, dar să știm și noi”

  1. Tăunu

    PSD a demonstrat că se pot mări salariile şi pensiile, o grea lovitură pentru ciuma portocalie, aia care ne tăia salarii şi pensii. Oare cine va câştiga următoarele alegeri ?

Leave a Comment